w i f u e
wifue of your bias
about bias stuff link home skins twitter Facebook Art Trade Instagram
credit and thanksgyuu

Template Original made by : Jaera
Credit : css school image
Re-edit : AINA ZAIRULNIZAM,SYAFIKA ATILIA
Best View: Google Chrome

Older Post >
TTEOKBOKKI
Thursday, 10 July 2014 | 11:36 | 0 comments

 
 Assalamualaikum. 
Ahhhh aku nak sangat makan benda nih. Selalu tengok k-drama ke k-variety ke mesti ade nih. 
So aku pun cari la resepi dia. Mampu cari resepi je dulu. Nak buat tengok jumpa ke idok bahan-bahan nye. huahahaha


 
 
Bahan bahan,
Tteokbokki (biasanya yang berbentuk silinder, panjang lebih kurang 2-3 inci)
1 sudu teh kicap cair
Fish cakes
Sosej (optional)
Daun bawang (ikut suka nak banyak mana)
Carrot atau kubis bulat
Pes cili merah Korea
Emping cili merah Korea (Korean red chilli pepper flakes)
2 sudu teh gula
2 sudu teh bawang putih (dicincang)
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh bijan (optional)

Cara cara menyediakan tteokbokki,
- Panaskan air dalam kuali. Pastikan kuali besar. :P
- Potong daun bawang, fish cake dan carrot sementara tunggu air panas.
- Bila air dah nak mendidih, masukkan pes cili, pepper flakes, gula, bawang putih dan kicap cair. Kacau sebati.
- Bila pes cili dah larut, masukkan tteok ke dalam kuali. Kacau dan biarkan dalam 10 minit supaya tteok empuk/lembut dan kuah menjadi agak pekat. Terus kacau supaya tteok tak melekat dekat permukaan kuali.
- Masukkan carrot, fish cake, sosej ke dalam kuali. Kacau.
- Rasa. Kalau ada yang kurang, tambah.
- Masukkan minyak bijan dan biji bijan, terus tutup api. 
- Angkat dan hidangkan.
 
#Kalau nak panaskan jangan guna microwave tapi just masukkan kat dlm kuali dan tambah air sikit biar dia pekat macam biasa
 
P/S : siapa tahu kek beras and korean chili pepers nak beli dekat mana? Roger I okay. haha 
Credit to : GOMAWOYO


  
It's July Giveaway
Wednesday, 9 July 2014 | 21:34 | 0 comments

Assalamualaikum. JOM JOIN




Klik banner untuk join!

Banyak hadiah disediakan. Mencari pemenang masing-masing. Kalau nak jadi salah seorang daripadanya, mehh pakat join giveaway ni!

Antara hadiah yang disediakan ialah cash RM50, Pretzel cookies, Shawl, Blouse and many more.Saya nak LUHAN T-SHIRT. JEBAL?
Anda mungkin orang yang bertuah itu! Mehh join :D