TTEOKBOKKI
Thursday, 10 July 2014 | 11:36 | 0 comments
Assalamualaikum.
Ahhhh aku nak sangat makan benda nih. Selalu tengok k-drama ke k-variety ke mesti ade nih.
So aku pun cari la resepi dia. Mampu cari resepi je dulu. Nak buat tengok jumpa ke idok bahan-bahan nye. huahahaha
Bahan bahan,
Tteokbokki (biasanya yang berbentuk silinder, panjang lebih kurang 2-3 inci)
1 sudu teh kicap cair
Fish cakes
Sosej (optional)
Daun bawang (ikut suka nak banyak mana)
Carrot atau kubis bulat
Pes cili merah Korea
Emping cili merah Korea (Korean red chilli pepper flakes)
2 sudu teh gula
2 sudu teh bawang putih (dicincang)
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu teh bijan (optional)
Cara cara menyediakan tteokbokki,
- Panaskan air dalam kuali. Pastikan kuali besar. :P
- Potong daun bawang, fish cake dan carrot sementara tunggu air panas.
- Bila air dah nak mendidih, masukkan pes cili, pepper flakes, gula, bawang putih dan kicap cair. Kacau sebati.
- Bila pes cili dah larut, masukkan
tteok ke dalam kuali. Kacau dan biarkan dalam 10 minit supaya tteok
empuk/lembut dan kuah menjadi agak pekat. Terus kacau supaya tteok tak
melekat dekat permukaan kuali.
- Masukkan carrot, fish cake, sosej ke dalam kuali. Kacau.
- Rasa. Kalau ada yang kurang, tambah.
- Masukkan minyak bijan dan biji bijan, terus tutup api.
- Angkat dan hidangkan.
#Kalau nak panaskan jangan guna microwave tapi just masukkan kat dlm kuali dan tambah air sikit biar dia pekat macam biasa
P/S : siapa tahu kek beras and korean chili pepers nak beli dekat mana? Roger I okay. haha
Credit to : GOMAWOYO